Govorimo li o povijesti rancha, sve je krenulo 2001 godine sa samo tri konja namijenjenih za obiteljsku upotrebu. „Zabavljali smo se i nitko nije razmišljao kako bi jahanje moglo postati naše zanimanje“, rekao je Zoran Uravić, vlasnik rancha te nastavio „Sve više ljudi nas je vidjelo kako jašemo kroz razne puteve i puteljke, te smo se čak i kupali s konjima.

Zanimanje za jahanje je raslo, a samim time i naš ranch. Kupili smo još više konja i krenuli s iznajmljivanjem pa onda i školama jahanja i pripremama za natjecanje.“ Ranch Barba Tone organizirao je seminare o terapijskom jahanju iz kojih su izašli prvi voditelji terapijskog jahanja u Istri. To je bio prvi korak koji je privukao još više jahača na ranch. Problem je predstavljao nedostatak konja, te su morali kupiti više od planiranog broja. Ta kupnja ih je navela da se počnu ozbiljno baviti ovim poslom što je dovelo do ulaska u natjecanje u kategoriji daljinskog trčanja (endurance) gdje svake godine pokupe najbolje nagrade u Hrvatskoj.

Na međunarodnim natjecanjima također imaju jako dobrih rezultata, te upravo zbog toga sve više „klinaca“ ali i odraslih koji se bave jahanjem, dolaze u Istru i u Manjadvorce kako bi iskusili drugačiji rad s konjima, te obavili pokoji zajednički trening i uživali u prirodi.

Ranch raspolaže s 25 konja namijenjenih turistima početnicima, a najdraže im je raditi s djecom:“ Kampovi za djecu došli su stihijski. 2007 smo prvi put odlučili ugostiti 10-ak djece koja nemaju roditelje kako bi se malo zabavili i zaboravili na probleme koji se oko njih vrte. Nakon toga smo krenuli u komercijalne kampove. U svaki naš kamp dolazi 25 djece, a tijekom godine organiziramo 4 kampa. Djecu podijelimo po uzrastu i znanju te s njima radi 5 licenciranih instruktora,“ rekao je Zoran Uravić.

Kada smo pitali plan za budućnost, dobili smo skromni odgovor iz kojeg se da zaključiti kako se žele fokusirati na stvaranje novih generacija djece koja će voljeti prirodu i boraviti u njoj. Druga im je želja stvoriti veće kampove kroz cijelu godinu te osvajati još više nagrada na međunarodnim natjecanjima jer su u Hrvatskoj sedmu godinu za redom ekipni prvaci.

Razgovarali smo i s radnicima na ranchu, kojih je nešto više tijekom ljetne sezone: „Osjećaj na ranchu je jako lijep. Dosta gostiju dolazi sa strahom. Neki se prvi put susreću s tako velikom životinjom. Ipak, nakon samo par minuta s konjem ili ponijem, gosti se opuštaju i kreću na nezaboravnu avanturu punu smijeha i radosti. Zapravo nudimo predivno iskustvo jahanja u netaknutoj prirodi. Nudimo ono što iskusni jahači traže i žele osjetiti.“

Ipak, morali smo pitati i za jahače početnike te smo saznali kako oni prvo kreću s mirnim konjima te nakon kratkih uputa savladavaju osnove, rješavaju se strahova i kreću u laganu šetnju. Sve aktivnosti se odvijaju uz pratnju najmanje jednog vodiča.

Ranch Barba Tone je prvi ranch koji se počeo baviti turistima kroz cijelu godinu. U zadnjih 10 godina još je 5-6 centara nastalo diljem Istre i to svi po uzoru na nas. Jedino što oni ne rade cijelu godinu.“ Z.U.