Pedalistra je projekt iza kojeg stoje dvoje mladih ljudi koji su iz ljubavi prema prirodi i sportskim aktivnostima došli do ideje napraviti nešto originalno i drugačije. Iako je cijela ideja došla sasvim slučajno, zbog ljubavi prema biciklizmu i Istri, hobi i strast pretvorili su u posao.

„Veliki smo zaljubljenici u biciklizam kojim se bavimo desetak godina. Cijelu smo Istru istražili pedalirajući. Te smo odlučili njene prirodne ljepote podijeliti s drugima,“ rekla je vlasnica Ivana Popović.

Same ture su specifične po tome što naše goste vodimo na neistražena i netaknuta mjesta u Istri koja pomno biramo i istražimo prije same ponude gostima, pritom ne uništavajući ista. Volimo reći da smo drugačiji od ostalih, da smo Ecofriendly te da vodimo ture koje prikazuju Istru u svojem izvornom izdanju,“ dodala je Ivana.

Biciklističke ture rade se isključivo s MTB biciklima obilazeći šumske puteljke, vinograde, potoke, slapove, zanimljive crkvice te mnoštvo drugih ljepota. Bike ture idealne su za obiteljska druženja , ekipe prijatelja koji žele svoj godišnji odmor upotpuniti avanturizmom ili individualne ture u kojima u dogovoru s gostom kreiramo bike turu po njegovoj / njezinoj vlastitoj želji. Naši gosti mogu birati između laganijih i zahtjevnijih dionica te uvijek se volimo prije ture dogovoriti s našim „budućim avanturistima“ kakvu bi turu isprobali, što im najviše odgovora i da li imaju posebne želje.

U mogućnosti smo i organizirati velike grupe gostiju. Ako vam je adrenalin i brzina u krvi u ponudi imamo i enduro bike tours s našim bike vodičima. Enduro bike tours organiziraju se po dogovoru a mi jedva čekamo da vas odvedemo na ludu i nezaboravnu vožnju u Istri!

Pedalistra osim biciklističkih tura nudi i ture hodanja (walking) po Istri, ali plan im je proširiti se i u susjedne regije. Sebastijan Šajina (suvlasnik): „Jako pazimo na kvalitetu usluge, te želimo biti na vrhuncu u svakom trenutku. Ne srljamo i ne želimo raditi ništa na brzinu. Polako ali sigurno – ipak radimo ono što volimo.“ „Ljubav ide kroz želudac,“ dodala je Ivana, „Zbog toga su degustacije sira, vina i maslinovog ulja u većini naših programa.“ Walking ture odvijaju se na Istarskoj planini Učka, području Buzeta, Labina i Rovinja. Da bi cijeli dojam walking ture bio potpun, na samom kraju gosti budu iznenađeni jednim finim piknikom na otvorenom.

Ivana Popović: Priča o Pedalistri počela je 2016. godine tijekom zadnje godine studija Kulture i turizma gdje sam shvatila da svoju karijeru želim graditi radeći ono što doista volim. Ideja mi je prvenstveno bila da radim kao turistički vodič i otvorim svoju turističku agenciju, pritom imajući u vidu da moram imati kvalitetnu ponudu različitu od drugih. Pošto sam veliki zaljubljenik u biciklizam i svoje vrijeme od malena provodim u prirodi, odlučila sam se na prvi korak i pitala Sebastijana da li želi surađivati, na što je on pristao i zainteresirao se za moju ideju. Pedalistra je svoju prvu godinu poslovanja završila veoma uspješno. Zadovoljni smo no znamo da su pred nama novi izazovi i novi ciljevi.

Sebastijan Šajina: Posao vodiča započeo sam 2006. godine radeći kao biciklistički vodič u Labinu kod prijatelja, a ljubav prema biciklizmu započela je 2002. godine kada su dva kotača nadvladala nad ostalim sportovima. Samo 2 godine kasnije počinje moje aktivno bavljenje biciklizmom te sudjelovanje po raznim natjecanjima s Hrvatskom biciklističkom reprezentacijom.

Nakon kraće pauze zbog ozljede, shvatio sam da ne želim stati na MTB-u te sam se krenuo baviti Downhill-om,
organizacijom utrka i biciklijadama, što mi je puno pomoglo tijekom obavljanja trenutnog posla u Pedalistri i dogovaranju poslova. Pošto novih iskustava nikad nije dosta, sada vozim Enduro i spremam se za natjecanja koja će se odvijati sljedeće godine. Ivana i ja odličan smo tim, a najviše volimo zajedno kreirati ture koje će biti zabavne, avanturističke i kvalitetne.